Yayınlanma Tarihi: 01/10/2021 |3,4 min read |

Edebi Eserlerden Uyarlanan Tiyatro Oyunları

Bir hikayenin sahneye taşınması için her zaman sahne için yazılmasına gerek olmuyor. Tıpkı sinemadaki gibi tiyatroda da uyarlama oyunlar mevcut. Bazen bir şiirin bazen bir romanın sahneye taşınmasıyla ortaya çıkan başarılı tiyatro oyunları mevcut. Türk Edebiyatının bilinen eserlerinden Bir Garip Orhan Veli, Bir Delinin Hatıra Defteri, Korkuyu Beklerken bunlardan yalnızca birkaçı. Diğer oyunlardan öne çıkanları da şöyle listeleyebiliriz:

Korkuyu Beklerken

Oğuz Atay yazdıklarıyla sinemadan tiyatroya kadar birçok farklı alanda işler üreten insanları etkiledi. Entropi Sahne yapımı Korkuyu Beklerken oyunu Oğuz Atay’ın aynı adlı eserinden uyarlama. Oyunun yönetmeni Doğukan Uludağ aynı zamanda oyunculuğu da üstleniyor. Şehrin tenha bir yerinde, insanlardan uzakta yaşayan genç bir adamın öyküsünü anlatan oyun tek kişilik. Varoluşsal kaygılar içinde olan genç adamınn gizemli bir mektup alması ve bunu bir arkadaşının yardımıyla çevirmesiyle hikaye başlıyor. Öykü ile kıyaslandığında uyarlama oyunun karakteri daha yalnız çizdiği gözlemleniyor.

Satranç

 

Stefan Zweig’in son ve en popüler eseri Satranç da uyarlama oyunlar arasında dikkat çekiyor. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından uyarlanan bu yapımda yönetmen Özgür Avcu ve eseri oyunlaştıran Ahmet Yapar. Dr. B rolünde M. Bahattin Doğan, Adam rolünde Hüseyin Baylan, Mcconor rolünde Hasan Çağrı İlikoğlu, Czentovic rolünde Sercan Çelik oynuyor. New York’tan Buenos Aires’e giden bir gemi yolculuğunda Dr. B’nin kendini tutamayıp bir satranç oyununa karışmasıyla başlayan hikaye oyun ilerledikçe farklı konuları açıyor. Uyarlama oyun eserdeki gibi faşizmi bireysel ve toplumsal katmanlarda işliyor.

Bir Garip Orhan Veli

Murathan Mungan tarafından şair Orhan Veli Kanık’ın şiirlerinden ilham alarak yazdığı tek kişilik oyun Bir Garip Orhan Veli, Reha Özcan’ın oyunculuğuyla devleşiyor. Vaktiyle tiyatro ustası Müşfik Kenter’in de sahnelediği bir oyun olduğunu da belirtelim. Ayşegül Hardern ve Murat Sarı’nın yönettiği oyunun ışık tasarımı Ayşe Sedef Ayter’e ait. Teknoloji ve müziğin birleştiği Bir Garip Orhan Veli oyununda Orhan Veli’nin İstanbul sevgisi ve yaşama sevinci etkileyici bir dille sahneye taşınıyor.

Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit

 

Tiyatro Hemhal yapımı Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit son yıllarda en beğenilen uyarlama oyunlar arasında. Oyunun uyarlaması oyunun yönetmeni Hakan Emre Ünal ve oyuncusu Nezaket Erden tarafından yapıldı. Latife Tekin’in en sevilen kitaplarından olan Sevgili Arsız Ölüm’den uyarlanan oyun, küçük bir kız olan Dirmit karakterinin ağzından kalabalık bir ailenin köyden şehre göç ederken yaşadığı mücadeleyi ele alıyor. Bu zorlu mücadeleyi tek kişilik performansıyla Nezaket Erden başarılı bir şekilde seyirciye aktarıyor.

Bir Delinin Hatıra Defteri

Nikolay Vasilyeviç Gogol’un günlük şeklinde yazdığı Bir Delinin Hatıra Defteri, Popriçin karakterinin delirme sürecini anlatıyor. Oyunu uyarlayan ve yöneten Cem Emüler. Erdal Beşikçioğlu ise hem oyuncu hem de yardımcı yönetmen olarak oyunda yer alıyor. Bir Delinin Hatıra Defteri küçük bir memur olan Popriçin karakterinin tekdüze hayatından ve sistem baskılarından sıkılarak başkaldırmasını ve bu süreçte deliliğe doğru gitmesini ele alıyor. Işık tasarımı Mustafa Bal tarafından yapılan oyun, sahne tasarımı ve ambiyans bakımından etkileyici. İzlenmesi gereken uyarlama oyunlar listenizde mutlaka bulunmalı!

Paylaş!