Yayınlanma Tarihi: 15/11/2021 |3,6 min read |

Oyunculuk Eğitimi Alan Konservatuar Mezunları Neler Yapmalı?

Oyunculuk eğitimi dört yıl süren yorucu ve yoğun bir program. Bu yoğun programdan sonra konservatuar mezunu olan oyuncuları yine yorucu bir süreç bekliyor. İyi bir yere gelmek ve sektörde tanınmak için yapmaları gereken çok şey var. Peki bunlar neler?

Dört yıl süren oyunculuk eğitiminde fiziksel tiyatro, ses eğitimi, sahne uygulaması ve tiyatro tarihi gibi dersler veriliyor. Oyunculuk bölümündeki metodolojik ve kültürel eğitimini tamamlayan oyuncular sıklıkla şu soruyu soruyor: “Oyunculuk eğitimi aldıktan sonra ne yapılmalı?”

Ne İstediğinize Karar Verin! 

Mezun olduktan sonra oyuncuların ilk yapması gereken şeylerden biri ne istediğine karar vermesi. Tiyatro oyunculuğuna devam etmek isteyenler halihazırdaki eğitimlerini isterlerse belli başlı atölyelere katılarak ilerletebilir. Sonrasında alternatif tiyatro gruplarının seçmelerine katılabilir. Belediye ve devlet tiyatrolarının seçme tarihlerini takip ederek denemelere girebilir.

Bunun yanında eğer dizi, sinema ya da reklam gibi projelerde yer almak isteyen oyuncuların kamera önü oyunculuk eğitimi alması çok önemli. Kamera önünde rahat hisseden oyuncular “audition” denilen denemelerde yeteneklerini daha iyi sergileyebilir.

Olabildiğince Çok Oyuncu Seçmelerine Katılın! 

Eğer ne istediğinize karar verdiyseniz “Oyunculuk eğitimi aldıktan sonra ne yapılmalı?” sorusunun cevabına geçebiliriz. Tiyatro oyunculuğuna devam etmek isteyen oyunculuk mezunları alternatif tiyatro gruplarına ya da devlet tiyatrolarının seçmelerini kaçırmamalı. Bol bol oyun izleyerek hem sektördeki insanlarla tanışmalı hem de fikirlerini yenilemeli.

Kamera önünde çalışmak isteyen mezun oyuncular ise kamera önü oyunculuk eğitimi aldıktan sonra kesinlikle bir cast ajansına yazılmalı. Eğer iyi bir cast ajansına kayıtlı iseniz sizi birçok reklam, dizi ve sinema seçmelerine yollar. Bu sayede sizin de sektörde bilinmeniz daha kolay olur.

Bonus: Cast Ajansı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Başvuru yapmadan önce cast ajansının deneyimini, ne tür projelerde ve hangi oyuncularla çalıştığını araştırın.
  • İyi yapımcılar iyi cast ajanslarıyla çalışır. Bu yüzden kayıt olmadan önce ajansın sektördeki hangi yapımcılarla arasının iyi olduğuna dikkat edin. Eğer başarılı bir ajans ise sektörün bilinen yapımcıları sürekli onlarla iş yapmak ister.
  • Ajansa istediğiniz zaman ulaşabilmeniz de önemli detaylar arasında. İletişimi güçlü olan bir ajansa her audition sonrası oyuncuyu olumlu veya olumsuz sonuçtan haberdar eder. Bununla birlikte eğer iletişimi güçlü değilse sizin için proje anlaşması yaparken de zor durumlara düşebilirsiniz.
  • İyi bir ajansın en önemli özelliği güvenilir olması. Kayıt olduğunuzda sizinle sözleşme yapmalı ve her girdiğiniz projede sizin arkanızda durmalı.

Hayat Boyu Öğrenmeye Devam Edin!

 Konservatuar mezunu olan oyuncular, sektör dışındaki insanlardan sıkça işlerinin ne kadar kolay olduğunu duyabilir. Ne yazık ki bu meslek göründüğü kadar kolay değil. Uzun süren provalar, ekonomik sıkıntılar ve yorucu çalışma saatleri hem fiziksel hem de mental olarak yoruyor.

Üstelik sadece oyunculuk eğitimi almak yetmiyor. Bir oyuncu meslek hayatı boyunca her zaman günceli yakalamalı, oyunculuğa yeni bakış açılarını ve yeni teknikleri takip etmeli. Sürekli kendini geliştirmesi beklenen oyuncuların hem edebiyata hem de gündeme mümkün olduğunca aşina olması bekleniyor.

Gözlem Yaparak Yeteneğinizi Geliştirin! 

Oyunculuk eğitiminde öğrendiklerinizi pratiğe dökmenin ve geliştirmenin önemli yollarından biri de çevrenizi iyice gözlemlemek. İyi yapılmış bir gözlemle, vapurda, otobüste, sokakta ya da belki bir düğünde bile kendinizi geliştirmeniz mümkün. Gerçek hayattan gözlemleyerek edindiğiniz bilgileri kendi yeteneğinizle harmanlayıp karakterinizi oluşturmanız daha kolay olabilir. Üstelik bu şekilde hazırlandığınız karakterin daha samimi ve başarılı olması muhtemel.

Paylaş!