Yayınlanma Tarihi: 01/10/2021 |4,1 min read |

İstanbul’a Nefes Aldıran Amfi Tiyatrolar

Özellikle pandemiden sonra seyirciler açıkhava etkinliklerine yönelmeyi daha fazla tercih ediyor. Amfi tiyatrolar bu anlamda seyircinin daha rahat ettiği yerler arasında. Bu derlemede başta Selamiçeşme Özgürlük Parkı olmak üzere İstanbul’daki amfi tiyatrolardan bazılarına ulaşabilirsiniz.

Roma dönemine özgü olan amfi tiyatro çoğunlukla elips şeklinde, basamaklı ve kulisi olan mimari yapılara deniyor. Arena denilen alanı kuşatan basamaklara “cavea”, basamak girişlerine ise “vomitoria” deniyor. Günümüzde bu yapıya örnek olarak ilk akla gelen sahnelerden biri Harbiye Açıkhava Sahnesi geliyor. Son yıllarda bu kültürün diğer şehirlerde de talep gördüğünü bilmek mutluluk verici. Örneğin amfi tiyatro Ayvalık gibi daha ziyade tatil beldesi olarak anılan bölgelerde de sanatı, sanatseverlerle buluşturuyor.

Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro

“Sanat Park’ta” gibi açıkhava etkinlikleriyle bildiğimiz Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatrosu Kadıköy Belediyesi’ne bağlı. Özellikle pandemi sonrası sanat özlemini giderdiğimiz başat yerler arasında. Yaklaşık 1000 kişilik kapasitesi bulunan amfi tiyatro pandemi önlemleri kapsamında belli kapasitede seyirci kabul ediyor.

foto altı: Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro

Suadiye Sahil Amfi Tiyatro

Suadiye Sahil’den yolu geçen herkesin dikkatini çeken bir mekan aslında Suadiye Sahil Amfi Tiyatro. Ne yazık ki uzun bir süredir atıl haldeydi. Tiyatro Kooperatifi’nin “Yaz Buluşmaları” kapsamında aktif olarak kullandığı bu amfi tiyatro 180 kişilik seyirci kapasitesine sahip. “Yaz Buluşmaları kapsamında aktifleşen tiyatroyu ziyarete gelen seyirciler buranın tekrar aktif kullanılmaya başlanmasına sevindiklerini belirtti. Umarız ki bu güzel yer sanat etkinliklerini ağırlamaya devam eder.

Cemal Güngör Parkı Amfi Tiyatro

Taşdelen mahallesinde yer alan Cemal Güngör Parkı Amfi Tiyatro Çekmeköy Belediyesi’ne bağlı. Birçok tiyatro, konser ve film gösteriminin gerçekleştirildiği bu açıkhava sahnesi, pandemiden önce yaklaşık 400 kişiyi ağırlayabiliyordu. Şimdilerde pandemi önlemleri kapsamında yaklaşık 200 kişilik kapasiteyle hizmet veriyor.

foto altı: Cemal Güngör Parkı amfi tiyatro

Maltepe Üniversitesi Amfi Tiyatro

Maltepe Üniversitesi’ne bağlı Marmara Açıkhava Tiyatrosu İstanbul’da bulunan amfi tiyatrolar arasında. Yaklaşık sekiz bin kişilik kapasitesiyle hizmet veren yer akustik ve mekan anlamında konforlu amfi tiyatrolar arasında. Seyirci alanı ve hafif yükseltili sahne düzeni olarak bu amfi tiyatro Altınoluk’takine benziyor diyebiliriz.

Deniz Gezmiş Parkı Amfi Tiyatro

Ataşehir Belediyesi’ne bağlı Deniz Gezmiş Parkı Amfi Tiyatro 2011 yılından beri aktif olarak kullanılıyor. Genellik müzik dinletileri, çocuk oyunları gibi etkinliklere yer veren alan Tiyatro Kooperatifi “Yaz Buluşmaları” kapsamında Eylül ayı boyunca birçok tiyatro oyununa ev sahipliği yapacak. Deniz Gezmiş Parkı Amfi Tiyatro yaklaşık 400 kişilik kapasiteye sahip.

Selçuklu Parkı Amfi Tiyatro

Küçükçekmece Belediyesi’ne bağlı Selçuklu Parkı Amfi Tiyatro ise uzun süredir atıl durumda. Kullanıldığı nadir zamanlarda ise konser etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Tepecik Amfi Tiyatro

Büyükçekmece Belediyesi Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nin düzenleneceği Kültürpark yeni bir proje kapsamında yenilenecek. Henüz detayları belli olmayan proje kapsamında alana ayrıca bir amfi tiyatro yapılması planlanıyor. Proje sonrasında birçok yerli ve yabancı sanatçı bu alanda etkinliklerini sergileyebilecek.

 

DÜNYADAN AMFİ TİYATRO ÖRNEKLERİ

Romalıların gladyatör dövüşleri ve av törenleri gibi etkinlikler için kullandığı amfi tiyatrolar mimari yapılarıyla halen dikkat çekiyor. Günümüze kadar gelen en bilindik örneği İtalya’daki Kolezyum, aynı zamanda Flavianus amfi tiyatro olarak da biliniyor. Eskiden yaklaşık 80 bin kişiyi ağırladığına inanılan alan günümüzde 50 bin kişilik kapasiteye sahip.

Günümüzde Hırvatistan sınırları içinde bulunan Pula amfi tiyatrosu da günümüze kadar gelen örnekler arasında. Halen aktif olarak toplantılar, konserler ve tiyatro gösterileri gibi etkinlikler için kullanılan amfi tiyatro kırk yıllık bir inşa sürecinden sonra M.S 43 yılında tamamlanmış. Pula’da bulunan antik tiyatro dünyadaki en büyük altıncı amfi tiyatro.

Bir diğer örnek ise Fransa’nın Nimes şehrinden bulunuyor. 120 kemerle süslenmiş muhteşem dış cephesi ve 101 metre genişliğinde eliptik çevresiyle ziyaret edenleri büyüleyen yapılar arasında. Film ve müzik festivalleri kapsamında halen aktif olarak kullanılan antik tiyatro 24 bin seyirciyi ağırlayabiliyor.

Paylaş!