Kanto ve Ünlü Kanto Sanatçıları
Doğaçlama tiyatrolarda söylenen şarkıya kanto deniyor. Kelime kökeni İtalyanca canto/kantat kelimesine dayanıyor. Kantat, bir çalgı eşliğinde söylenen ve beraberinde dans edilen sözlü beste anlamına geliyor. Kanto da aynı şekilde bir kadın tarafından söylenen şarkı ve eşliğinde yapılan dansı içeriyor.
Hareketli ve coşturucu bir yapısı olan bu dans ve ses performansı ülkemizde de oldukça seviliyor. Nurhan Damcıoğlu, Deniz Kızı Eftelya ve Huysuz Virjin bilinen ünlü kanto sanatçıları arasında. En sevilen kanto şarkılarına örnek olarak ise Yangın, Ben Kalender Meşrebim ve Bana Bir Koca Lazım gösterilebilir.
Ramazan Gecelerinin Eğlencesi Kanto
Tanzimat ile Osmanlı’da başlayan modernleşme ve yenileşme çalışmaları dönemin birçok alanına etki ettiği gibi kültür sanat camiasını da etkiliyor. Özellikle 19. yüzyılda birçok yabancı sanatçı İstanbul’da ağırlanıyor. İşte bu dönemde İstanbul’a gelen yeni türlerden biri de İtalyan sanatçıların icra ettiği kanto.
Özellikle Galata ve Direklerarası mekanlarında yapılan kanto, genellikle Osmanlı’da yaşayan Ermeni ve Rum sanatçılar tarafından yapılıyordu. Galata’daki izleyici kitlesi zamanında gemiciler ve erkek ağırlıklı iken Direklerarası’ndaki seyirci kitlesi genelde ailelerden oluşuyordu. Galata’ya göre daha sakin bir ortam olan Direklerarası’nda kanto özellikle Ramazan gecelerinin en sevilen eğlencesi olarak görülüyordu. Sevilen Ramazan eğlencesi kanto şarkıları arasında Sarı Liralar, Dondurmacı ve Değirmenci gibi parçalar bulunuyordu.
Zamanla Anadolu’ya kadar taşan kanto, Cumhuriyet döneminden sonra yavaş yavaş nostaljik bir değer olarak görülmeye başlandı. Bununla birlikte 1950’lilerde halen popüler bir Ramazan eğlencesi olan performans, renkli televizyonlar ve ünlü kanto sanatçıları sayesinde bir süre daha ilgi görmeye devam etti.
Ünlü Kanto Sanatçıları
1941 doğumlu Nurhan Damcıoğlu, kanto denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri. Küçük yaşlardan beri annesinin Devlet Tiyatroları’ndaki mesleğinin de etkisiyle tiyatro ve sahne sanatlarıyla içli dışlı büyüyen ünlü kanto sanatçısı kariyerini de bu yönde geliştirmiş.
9 yaşından beri tiyatro ve bale eğitimi alan Nurhan Damcıoğlu, ilk kanto şarkısını 1969 yılında seslendirdi. İsmail Dümbüllü, Sadri Alışık ve Ferhan Şensoy gibi ünlü isimlerin çalışmalarında yer alan sanatçı Almanya ve Hollanda gibi yabancı ülkelerde konserler verdi.
1992 yılında çıkardığı Tut Dedi Tuttu kaseti rap türünü televizyon denetiminden geçirmesi bakımında önem taşıyor. 2001 yılından beri İzmir’de yaşayan sanatçı halen kanto söylemeye devam ediyor.
Huysuz Virjin sahne adıyla tanıdığımız Seyfi Dursunoğlu ise önemli ünlü kanto sanatçılarından biri. Uzun yıllar sürdürdüğü memur hayatına son vererek 1970 yılında küçük sahnelerde başladığı gösterileriyle ün kazanan Seyfi Dursunoğlu asıl çıkışını TRT kanalında katıldığı bir programla yaptı. Öztürk Serengil’in programında verdiği eğlenceli cevaplarla dikkat çeken Huysuz Virjin, sonrasında kendi programını da yaparak sevenleriyle ekranda buluştu.
En son 2007 yılbaşı programında yer alan Seyfi Dursunoğlu 2020 yılında hayatını kaybetti. Huysuz Virjin birçok eğlence programında yaptığı jüri üyeliği ve kendine has kanto gösterileriyle halen hatırlanıyor.
En eski ve ünlü kanto sanatçılarından Deniz kızı Eftelya ise Osmanlı döneminde ve sonrasında doldurduğu plaklarla sevilen sanatçılar arasında. Küçüklüğünde babasının sazına eşlik ederek başladığı müzik hayatı, besteci Sadi Işılay ile evliliğinden sonra başka bir yön alıyor.
1930 yılına kadar neredeyse 30 tane plak dolduran Deniz kızı Eftelya, olası tepkilerden çekinerek hiçbirinde kendi adını kullanmayı tercih etmedi. Daha sonraki plaklarında kendi adını kullanan Deniz kızı Eftelya kalp yetmezliğinden ötürü 45 yaşında hayatı kaybetti.
Kaynak:
http://blog.milliyet.com.tr/eski-ramazanlarin-vazgecilmezi-3—kantolar/Blog/?BlogNo=129976