Yayınlanma Tarihi: 31/08/2020 |5,8 min read |

Konservatuvar sınavlarına hazırlanacaklarla tavsiyeler

Konservatuvar sınavlarına nasıl hazırlanmalı?

Oyunculuk hayali kuran ve bu alanda profesyonel eğitim almak isteyen, aldığı akademik eğitimle kendisini geliştirmeyi hedefleyen gençler, konservatuvarlar sınavları ile eğitim kurumlarının kapısını çalıyor. Ülkenin pek çok şehrinde yer alan konservatuvarlar ve güzel sanatlar fakülteleri, yaptıkları yetenek sınavlarıyla sınırlı sayıda oyuncu adayını alıp yetiştiriyor. Peki konservatuvar hazırlık sürecinde nelere dikkat etmeli?

 

Öncelikle konservatuvar bölümüne girmek için YKS’nin ilk sınavı olan TYT’ye girip barajı aşmanın gerekli olduğunu unutmamak gerek. Ancak yine de bazı üniversiteler kendi konservatuvar bölümü taban puanlarını kendileri belirliyor. Bu yüzden tercih edilecek üniversitenin web sitesi detaylı bir şekilde incelenmeli. Bunun yanı sıra konservatuvarlar ve oyunculuk bölümleri yaş sınırı uyguluyor. Örneğin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin üst yaş sınırı 21. Özel üniversitelerin çoğunda ise böyle bir yaş sınırı bulunmuyor. Oyunculuk yapmak isteyen adaylar konservatuvarların oyunculuk bölümüne başvurabilecekleri gibi üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinde yer alan oyunculuk anasanat dalına da başvurabilirler. Her bir konservatuvara ya da oyunculuk bölümlerine yılda 500 ila bin kişi arası aday başvuruyor, bunlar arasından her bir bölüm için yaklaşık 30 kişi okulla girmeye hak kazanıyor. Özel üniversitelerle birlikte bu oran artsa da devlet üniversitelerinde kontenjanlar sınırlı.

İşte konservatuvara hazırlanan ya da hazırlanmayı düşünen gençler için tavsiyeler…

Kaynak ve kuram kitapları okuyun

Konservatuvara hazırlıkta yeteneğin dışında bilginin de gerektiğini unutmamak gerek. Oyunculukla alakalı metotlara ve oyunculuk tarihine aşina olmak, oyun okumaları yapmak sizi bir adım öne çıkaracaktır. Tiyatronun ortaya çıkışı, Türkiye’de ve dünyada tiyatro sanatının geçirdiği evreler ve temel ilkeler her oyuncunun edinmesi gereken bilgiler. Oyunculuk tarihi hakkında yazılmış pek çok konservatuvar hazırlık kitapları var. Bunlar arasında öne çıkanlardan birkaçı şöyle:
Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi – Sevda Şener,

  • Dünya Tiyatro Tarihi–1/2 – Özdemir Nutku,
  • Tiyatronun İlkeleri – Yıldırım Keskin,
  • Stanislavski Sistemi – Sonia Moore,
  • Dram Sanatı: Tiyatroya giriş – Özdemir Nutku,
  • Tiyatro Nedir? – İsmail Hakkı Baltacıoğlu,
  • Aktörlük Sanatı – Stella Adler,
  • Tiyatro Eğitimi – Yılmaz Arıkan

Bunun yanı sıra sahne bilgisi ve karakter yaratımı için de fayda sağlayacak çok fazla kaynak var. Bunlar içerisinde de Stanislavski’nin Bir Aktör Hazırlanıyor ve Bir Karakter Yaratmak kitapları, Eric Morris’in Rol Yapmayın Lütfen ve Fütursuz Oyunculuk kitapları, Özdemir Nutku’nun Sahne Bilgisi ve Yeni Başlayanlar için Oyunculuk Çalışması kitapları, Cüneyt Uzunlar’ın Oyunculuk Atlası ve Cezmi Koca’nın Konservatuvar Sınavlarına Hazırlık kitabı bu alanda kaynak olarak kullanılabilecek kitaplardan bazıları.

 

Diksiyon çalışın

Diksiyonunuz yeteri kadar iyi olmayabilir ama merak etmeyin tek ihtiyacınız olan biraz alıştırma yapmak! Evde kendi kendinize egzersiz yaparak dudak tembelliği, artikülasyon ve telaffuz problemlerinizi giderebilirsiniz. Nefes egzersizleri ve diyafram çalışmaları doğru nefes almanızı, kelimeleri doğru vurgu ve tonlamayla sözlemenizde etkili olacaktır. Bunun yanı sıra dudak egzersizleri, çene egzersizleri, sesli okuma egzersizleri, tekerlemeler ve dudak tembelliği için kalem egzersizleri (kalemi üst ve alt dişler arasına sıkıştırarak konuşma eylemi) diksiyonunuzu geliştirmeniz için yapabileceğiniz egzersizlerden bazıları. Diksiyon ve artikülasyon için yararlanılacak kitaplar da mevcut. Nüzhet Şenbay’ın Alıştırmalı Diksiyon Sanatı ve Söz ve Diksiyon Sanatı kitapları, Murat Atak’ın Diksiyon Alıştırmaları ve Suat Teşer’in Konuşma Eğitimi kitapları yetenek sınavları öncesi diksiyonunuzu, artikülasyonunuzu ve telaffuzunuzu düzeltip geliştirecektir.

Oyun okuyun

Kaynak ve kuram kitaplarının yanı sıra oyun metinleri bilgisinin de önemini atlamamak gerek. Yetenek sınavında seçtiğiniz tiratların yazarlarını iyi tanımak, diğer oyunlarını okumak yazarı ve dönemini anlamanızda yardımcı olacaktır. Ayrıca tirat seçimi yapmadan önce oyun okumak size en uygun tiradı seçmenin de tek yolu. Antik Yunanı, Shakespeare’i, Moliere’i, Çehov’u, Brecht’i, Beckett’i, çağdaş yazarları ve nicelerini bilmek adayları bu alanda ön plana çıkaracak artılardan olacaktır.

 

Doğru tiradı seçin

Konservatuvar sınavlarının olmazsa olmazı tiratlar… Genelde iki bazen üç aşamayla oyuncu alımı yapan konservatuvarlar, sizden en az iki tirat hazırlamanızı istiyor. Üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterse de bu tiratlardan birinin klasik olması tercih ediliyor. Eğer üniversite zorunlu bir tirat parçası belirlememişse bu tiradı seçme işi sizin sorumluluğunuzda… Bu seçim önemli çünkü kimi zaman seçilen tiratlar adaylara uygun olmayabiliyor ya da seçilmek için yeterli desteği sağlayamayabiliyor. Burada seçim yaparken oyunculuğunuzu gösterebilecek tiratları seçmekte fayda var. Burada seçim yaparken konservatuvar hazırlık kurslarında eğitmenler sizin başarılı olacağınız, size uygun olabilecek tiratlar konusunda yardımcı olabilir. Ancak kendi kendinize hazırlanıyorsanız bol bol oyun okumalı ve sizi heyecanlandıran tiratları seçmenizi tavsiye ederiz. Her bir tiradın her bir oyuncunun elinde farklı şekilde yorumlanabileceği hatırlatmakta fayda var. Sınavların ve seçmelerin vazgeçilmez popüler tiratlarına göz atmak isterseniz Popüler tiratlar yazımıza göz atabilirsiniz.

Kendinize güvenin

Yetenek sınavlarında oyunculuk alanında bilgi sahibi olmanız ve yeteneğiniz önemlidir ancak jürilerin dikkat ettikleri noktalar bunlarla sınırlı değil. Sınav öncesi hazırlık, sınav süresince dikkati toplayabilmek, mekan kullanımı, beden kullanımı, duygu değişimleri, rolü anlamak ve karşı tarafa hissettirebilmek, diksiyon ve inandırıcılık gibi pek çok alanda değerlendirme yapılıyor. Eğitime ve yönlendirmeye açık olmak, kuvvetli iletişim ve enerji de sizi ön plana çıkarabilecek özellikleriniz olabilir. Bu yüzden jüri karşısına özgüvenle oynadığınız karaktere inanarak çıkmanız seçilmenizi sağlayabilir. Kendinize güvenin ve çalışmalarınızın meyvesini almayı bekleyin. Ayrıca aşama alamamak, sınavı geçememek iyi bir oyuncu olmadığınızı göstermez. Birçok farklı etmenin de dahil olduğu bu süreçte morali ve motivasyonu düşürmeden denemeye devam etmek her zaman kazançlı olacaktır.

Paylaş!