Yayınlanma Tarihi: 01/10/2021 |3,9 min read |

Türk Tiyatrosunun Bir Mihenk Taşı: Metin Akpınar

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Metin Akpınar, bu zamana kadar hem tiyatroya hem de sinemaya unutulmaz karakterler bırakan oyuncular arasında. Hem yaptığı işlerle hem de kişiliğiyle birçok insanı etkileyen Metin Akpınar’da her kuşağa hitap eden bir şeyler mutlaka var.

2 Kasım 1941 tarihinde Aksaray’da dünyaya gelen Metin Akpınar, anne babasının aşkını “Beyaz önlüklü adamla beyaz tenli kadının aşkı” olarak tanımlıyor. Pertevniyal Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’ne devam eden oyuncu, aslında hukuk fakültesi mezunu. Şimdilerde Okan Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi’nde Tiyatroda Kabare Tarihi dersleri veren usta isim, aynı zamanda Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Tanıtım Kurulu Başkanlığı ve Danışma Kurulu Üyeliği ve Pertevniyal Lisesi Onursal Başkanlığı görevlerini sürdürüyor.

Türkiye’deki ilk kabare tiyatrosunun kurucuları arasında

Tiyatro hayatına Milli Türk Talebe Birliği’nde başlayan oyuncu, ilk profesyonel oyunculuğunu 1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda yaptı. “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunuyla çok sevilen Metin Akpınar bu yıllarda ömür boyu ortağı olan Zeki Alasya ile tanıştı. 1967 yılına kadar yaptığı işlerle Haldun Taner tarafından fark edildikten sonra Metin Akpınar, Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu Devekuşu Kabare topluluğunun kurucuları arasında yer aldı.

Bu yeni konseptin seyirci tarafından benimsenmesi neredeyse 12 temsili buldu ve bu dönüm noktasından sonra Devekuşu Kabare büyük bir başarı yakaladı. Devekuşu Kabare’nin ilk oyunu Vatan Kurtaran Şaban ise Metin Akpınar’ın parladığı oyunlardan biri. Haldun Taner başlarda Şaban rolü için Erol Günaydın’ı düşünürken Metin Akpınar’ın ısrarları ardından rol kendine verilmiş.

Devekuşu Kabare ünlendikçe Metin Akpınar – Zeki Alasya ikilisi de tiyatroseverler tarafından daha da bilinmeye başladı. Haldun Taner ve Ahmet Gülhan ile birlikte götürdükleri topluluk bazı fikir anlaşmazlıkları sebebiyle 1978 yılında yol ayrımına girdi. O yıldan sonra sadece Metin Akpınar ve Zeki Alasya’ya ait olan topluluk 1992 yılına kadar aktif bir şekilde üretmeye devam etti.

Metin Akpınar 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alırken 2008 yılında İsmail Dümbüllü Ödülleri “Yaşam Boyu Onur Ödülü”; 2010 yılında Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü” ve 2011 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali “Onur Ödülü”nün sahibi oldu.

“İyi ki Yapmışım” belgeseli

 

Metin Akpınar, Netflix’te yayınlanan İyi ki Yapmışım belgeselinde kendini “Çok severim, çok kızarım, çok yerim, çok içerim, çok yaşarım. Biraz çok’umdur” diye anlatıyor. Selçuk Metin’in yönettiği Zeynep Miraç’ın senaryosunu yazdığı İyi ki Yapmışım belgeselinde Metin Akpınar’ın oyunculuğunun tüm serüvenine eşlik edebiliyoruz. Çocukluğundan günümüze kadar anlatılan bu hikayede her kuşağa hitap eden notlar var diyebiliriz.

Oyunculuğunu ilmek ilmek işleyen Metin Akpınar’ın sahnede farklı rolleri bu kadar inandırıcı ve samimi sergilemesinde gözlem yeteneğinin yattığı şüphesiz. Kandemir Konduk’un Devekuşu Kabare için yazdığı “İnsanlığın Lüzumu Yok” adlı oyundaki karakteri için saatler boyu papağan ve maymunları izlemesi bu gözlem yeteneğinin örneklerinden biri.

Birlikte çalıştığı çoğu insanın da belirttiği gibi sahnedeyken hem kulise hem de seyirciye çok hakim olan Metin Akpınar, tiyatro hayatı boyunca birçok oyuncuyu da etkiliyor. Nevra Serezli, Demet Akbağ ve Perran Kutman gibi değerli oyuncuların da bulunduğu birçok sanatçı, belgeselde Metin Akpınar ve Devekuşu Kabare’den oyunculuğa dair çok şey öğrendiklerini söylüyor.

İyi ki Yapmışım belgeselinde aslında sadece Metin Akpınar’ın oyunculuk serüvenine değil Türkiye’nin de tarihine göz atmış oluyoruz. İkinci Dünya Savaşı’na denk gelen çocukluğundan itibaren darbeler ve farklı toplumsal olaylara tanıklık eden usta oyuncu, bu olayların hepsinden beslenmiş ve sanatını ortaya koyarken de yararlanmış desek yanlış olmaz herhalde..

Kendini halkın mutluluğuna adadığını söylene Metin Akpınar, yaptığı işlerle her kuşak tarafından bilinmesi gereken duayen sanatçılar arasında.

Paylaş!